Of je nu een ervaren schipper bent of binnenkort voor het eerst gaat varen; op een correctie manier een sloep aanleggen is cruciaal. Vooral als er harde wind of drukke scheepvaart is, kan het aanleggen lastig zijn. Daarom leggen we in deze blog uitgebreid aan je uit hoe je een sloep moet aanleggen. Daarnaast vertellen we je aan het einde van deze blog waar je het beste kan aanleggen in Sneek. Een boot aanleggen wordt met ons stappenplan een stuk eenvoudiger!

Stappenplan aanleggen sloep

Een sloep aanleggen is met het volgen van de juiste stappen zeer eenvoudig. Hét stappenplan voor het aanleggen van een sloep:

Stap 1: voorbereidingen
Voordat je een sloep gaat aanleggen is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg dat de benodigde touwen (landvasten) en stootwillen klaarliggen. Vaar je de haven binnen dan kun je de stootwillen buitenboord hangen. Controleer voordat je gaat aanleggen of er voldoende ruimte is om jouw sloep aan te leggen.

Stap 2: verminder de snelheid
Zodra je aankomt bij de plek waar jij de sloep gaat aanleggen, zet je de motor in een lage versnelling. Hierdoor heb je meer controle over de sloep.

Stap 3: boot aanleggen
Het is belangrijk om te weten waar de wind vandaan komt. Waait de wind naar de kant toe (lagerwal), dan kun je gebruik maken van de wind. Leg de boot parallel aan de kant en laat hem rustig naar de kant waaien. Waait de wind van de kant af (hogerwal), dan zet je als je bijna bij de juiste plek bent de motor in neutraal. Je richt de sloep in een hoek van 45 graden naar de kant en maakt dan eerst de kop van de boot vast aan de kant met een voorlijn. Zit deze lijn vast dan geef je voorzichtig gas waardoor er spanning op de lijn komt. Stuur vervolgens van de kant af, zo komt ook de achterkant van de boot tegen de kant. Nu kun je ook de achterlijn vastmaken.

Stap 4: extra stevigheid
Eventueel kun je nog extra touw vanuit het midden van de sloep naar voren of achteren vastmaken. Zo weet je zeker dat je sloep stabiel blijft liggen. In situaties met heftige windstoten is dit zeker aan te raden.

Stap 5: controle
Als je alles vast hebt zitten controleer je of de sloep stabiel ligt. Eventueel verplaats je de stootwillen zodat de sloep nergens tegenaan stoot. Ligt de sloep stabiel? Dan zet je de motor uit en kun je genieten van de tijd aan wal!

Waar boot aanleggen in Sneek?

Nu je weet hoe je een sloep moet aanleggen, heb je alleen nog een plek nodig waar je dat kan doen! In Sneek kun je aanleggen in de Stadgracht van Sneek bij de Waterpoort. Vanuit de Stadsgracht ben je met een minuutje lopen in het centrum van Sneek. De Stadsgracht bevindt zich tegenover de Woudvaartsbrug. Niet elke plek in de Stadsgracht is zomaar voor iedereen beschikbaar. Sommige plekken zijn voor abonnementhouders en speciale oude schepen. Alle informatie over een boot aanleggen in Sneek vind je op de website van Súdwest Fryslân.

Nog geen boot? Huur dan jouw boot bij Zijda Yachting! Bekijk direct ons uitgebreide aanbod boten.

Heeft u nog geen boot om mee te varen?

Geen zorgen! Huur uw boot bij Zijda!

Boot huren