Friesland, de provincie in het noorden van Nederland, staat bekend om zijn uitgestrekte meren, pittoreske dorpen en prachtige natuur. Wat is er beter dan deze unieke regio te verkennen per boot? Met talloze vaarroutes die je door heel Friesland leiden, is een boottocht de perfecte manier om de schoonheid van Friesland te ontdekken. Hier zijn 5 vaarroutes die je niet mag missen!

1. De elfstedenroute – een icoon van Friesland

De elfstedenroute is een van de meest bekende vaarroutes in Friesland en staat symbool voor de rijke geschiedenis en cultuur van de provincie. De route loopt langs de 11 historische steden van Friesland, waaronder Leeuwarden, Sneek, Frankeker en Harlingen en beidt een unieke kans om de charme van deze oude steden te ervaren.

De route is ongeveer 240 kilometer lang en kan worden afgelegd in ongeveer een week tijd. Afhankelijk van je vaarsnelheid en de tijd die je wilt besteden aan het verkennen van de steden onderweg. Je vaart door prachtige waterwegen, langs schilderachtige dorpjes en door weidse landschappen. Onderweg kun je genieten van lokale lekkrnijen, zoals suikerbrood. En je kan kennismaken met de Friese cultuur en geschiedenis.

2. De waddenzee

De Waddenzee is een UNESCO-werelderfgoed en een uniek natuurgebied dat zich uitstrekt van Nederland tot aan Denemarken. Met een boot kun je het waddengebied vanaf de kust van Friesland verkennen en genieten van de mooie natuur dat Friesland te bieden heeft. Bezoek de Waddeneilanden zoals Terschelling, Vlieland en Ameland. Ontdek de prachtige stranden, duinen en zeehonden kolonies. Jet is een ervaring die je niet mag missen tijdens je vaartocht.

3. De Friese meren

Friesland staat bekend om zijn vele meren, perfect voor zeilliefhebbers en watersporters. Met een boot kun je de Friese Meren verkennen en genieten van de vrijheid van het varen over open water. Ga zeilen, windsurfen, kitesurfen of gewoon lekker zwemmen in het verfrissende water. De Friese Meren bieden eindeloze mogelijkheden voor watersportplezier en avontuur.

4. Nationaal park

Nationaal Park De Alde Feanen is een adembenemend natuurgebied in Friesland, bekend om zijn moerassen, rietvelden en waterlelies. Met een boot kun je dit unieke landschap van dichtbij ervaren. Je vaart door smalle slootjes en open wateren, terwijl je wordt omringd door een overvloed aan vogels. Heet is een paradijs voor natuurliefhebbers en een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van de serene schoonheid van Friesland.

Boot huren bij Zijda

Bij al deze tips heeft u natuurlijk een boot nodig. Heeft u die zelf niet tot uw beschikking? Dan kunt u bij ons een boot huren, ook voor een langere periode. Wel zo handig, de meeste startpunten van vaarroutes beginnen immers in Jirnsum.

Mooie vaarroutes in Friesland gevonden?

Huur uw boot nu bij Zijda!

Boot huren