Friesland is dé plek voor watersport en ontspannen boottochten. Met vele uitgestrekte meren en kanalen zijn er vele prachtige vaarroutes die u met uw sloep kunt bevaren. Op het water is er wel een aantal regels dat opgevolgd moet worden. We vertellen u graag meer over de regels die van toepassing zijn op het water in Friesland! Een compleet overzicht van de vaarregels in Friesland is te lezen in het regelement van de binnenvaartpolitie. Maar wij zetten de belangrijkste vaarregels Friesland voor u op een rijtje!

Voorrang aan andere boten geven

Het is belangrijk dat u als klein schip (tot 20 meter) altijd voorrang geeft aan de grotere schepen. Daarnaast verleent u altijd voorrang aan een veerpont, passagiersschip, sleepboot en een vissersschip die aan het werk is. Deze boten geeft u ook voorrang als ze korter dan 20 meter zijn. Komt u uit een haven of kleiner water varen? Dan zorgt u ervoor dat andere boten hun snelheid en koers niet hoeven aan te passen. Heeft u twijfel over het geven of nemen van voorrang? Geef dan altijd voorrang aan de andere boot.

Anker op veilige plekken

Daarnaast is het belangrijk om alleen stil te liggen op plekken waar dat veilig kan. Plekken zoals midden op de vaarweg of bij bruggen of sluizen zijn dus niet geschikt. Er zijn vele gratis plekken in Friesland om aan te meren. Op de meeste plekken kunt u maximaal drie dagen blijven.

Snelheidslimiet

Het snelheidslimiet is ook een belangrijk onderdeel van de vaarregels in Friesland. Sommige meren hebben een snel vaargebied. Daarbij mag u binnen de gele boeien snel varen. Maar er zijn ook kanalen met een limiet op snelheid. Het is dus handig om van tevoren te bekijken welke gebieden u gaat bevaren en wat hier de snelheidsregels zijn. In alle situaties dient u uw snelheid aan te passen aan andere vaartuigen en watersporten.

Vaarregels Friesland vergelijkbaar met verkeersregels

Op de weg gelden veel verkeersregels die vergelijkbaar zijn met de vaarregels in Friesland:

            • Rechts (stuurboord) gaat voor
            • Houd rechts aan en voorkom hiermee botsingen
            • Verander niet plotseling van koers
            • Kijk regelmatig om u heen tijdens het varen
            • Vaar niet met alcohol op, de grens is maximaal 0,5 promille

Overige tips

Naast de belangrijkste vaarregels Friesland hebben we nog een aantal praktische tips voor het varen in Friesland:

            • Met harde wind kunt u het beste grote meren vermijden
            • Daarnaast dient u met wind ook rekening te houden met het verwaaien van boten
            • Vaar in smalle wateren rustig, zodat u geen schade aanbrengt aan de oever of andere schepen die er liggen
            • Houd rekening met beroepsvaart

Vragen over vaarregels Friesland?

Er is een aantal vaarregels waar u zich aan moet houden tijdens het varen in Friesland. Zorg dat u de regels goed kent en naleeft, zo kunt u zonder problemen genieten van het mooie Friesland! Toch nog wat vragen over de vaarregels in Friesland of wilt u een sloep huren? Zijda Yachting helpt u graag, neem gerust contact met ons op.

 

Vaarregels Friesland

Benieuwd naar de mooiste meren in Friesland?

Bekijk dan nu wat uw mogelijkheden zijn!

Contact