Het is iets magisch voor de schaatsers onder ons: de Elfstedentocht. Elk winterseizoen zitten de fanatiekelingen weer in spanning af te wachten of de tocht ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Zolang het niet hard of lang genoeg vriest, is er sinds een aantal jaar een andere mooie manier om van deze Elfstedentocht te genieten. Wat het mooie hieraan is, is dat dit elk seizoen van het jaar kan. Dus ook in de winter! De boot is momenteel het beste alternatief om de Elfstedentocht af te leggen, aangezien het inmiddels 25 jaar geleden is dat de laatste plaatsgevonden heeft. Wilt u meer informatie en/of tips ontvangen over het varen van de Elfstedentocht? Daar vertellen we u graag meer over, zodat u binnenkort de tocht kan varen.

De vaarroute

Zodra u de 11 Stedentocht wil vragen, kunt u een bepaalde route kiezen. Wat in ieder geval zeker is, is dat ze route langs elf steden komt. Dit zijn in oorspronkelijke volgorde: Leeuwarden, Sneek, IJIst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Elke plaats heeft stadsrechten. Het formaat en het aantal inwoners van de desbetreffende plaatsen kenmerkt zich eerder aan een dorp. Deze kleine steden zijn echter zeker de moeite waard. Enkel de mooie historische gebouwen zijn al lust voor het oog. Op Stavoren na, zijn alle steden beschermde stadsgezichten. Met andere woorden is de vaarroute een prachtige ervaring, die wij zeker aanraden!

Wilt u de Elfstedentocht varen?

Een boot huren biedt daarvoor de mogelijkheid. De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer durende schaatstocht over natuurijs. Dankzij haar afstand en het heroïsche karakter heet de tocht ‘De Tocht der Tochten’. Wilt u een boot huren om de Elfstedentocht af te leggen? Dan raden we een minimale huurperiode van zeven dagen aan. Langer is natuurlijk relaxter, want dan heeft u meer tijd om de Elfsteden te bezoeken. U heeft dan ook de optie om onderweg ergens aan te meren, gezien de gezellige sfeer. Kiest u voor twee weken? Dit maakt het varen nog leuker! Er bestaat ook een optie om naar Zuidwest Friesland te gaan om de Elfstedentocht nog een keer of verder te varen. U zult er toch niet snel genoeg van krijgen, daar zijn wij overtuigd van!

Liever met uw eigen boot?Brandaris 2022 N 001

Dat kan! Houd dan wel rekening met de afmetingen van uw boot. De route bevat vele bruggen en enkele historische waterpoorten in Sneek en Sloten. In totaal vaart u onder 189 bruggen door. Wat zo mooi is, is dat de officiële schaatsroute sinds een aantal jaar volledig bevaarbaar is voor een gemiddelde recreatieboot. Wilt u de Elfstedentocht varen met uw eigen boot? Dan is deze tot 2,5 meter hoog, 3,9 meter breed en heeft deze een maximale diepgang van 1,3 meter. Vroeger was dit echt niet mogelijk. Gelukkig zijn er vaarwegen uitgediept, nieuwe sluizen aangelegd en bruggen verhoogd. Met een sloep bijvoorbeeld is de route prima af te leggen. Mocht uw boot hoger zijn dan 2,5 meter, dan kunt u kiezen voor de alternatieve tocht. Hierbij vermijdt u lage bruggen, maar blijft de ervaring hetzelfde! Een tip van ons om een kaart mee te nemen waar de Elfsteden vaarroute uitgetekend is.

De Elfsteden vaarvakanties zijn een fantastische ervaring!

Of de zon nu schijnt, of het waait of regent: it giet oan! Uw Elfstedentocht met huur of eigen boot gaat zeker plaatsvinden en wordt een ware belevenis! Mocht u niet in het bezit zijn van een vaarbewijs, dan moet u een boot huren die korter dan 15 meter is en die niet harder dan 20 kilometer per uur vaart. Voordat u aan de route begint moet u wel op de hoogte zijn van de brugtijden, eventuele overnachtingen, de weersomstandigheden enzovoort. Heeft u verder nog vragen over het huren van een boot of wilt u onderhoud plegen aan uw eigen boot, zodat deze Elfstedentocht tegemoet kan gaan? Neem dan contact op met Zijda Yachting. Wij staan u graag te woord.

Elfstedentocht varen

Benieuwd naar het varen van de Elfstedentocht?

Bekijk dan nu wat uw mogelijkheden zijn!

Contact