Friesland heeft ontzettend mooie vaarroutes, daar zult u niet van opkijken. Sterker nog, het zijn er zoveel dat u door de bomen het bos (of beter: door de rivieren het water) niet meer ziet. Daarom leek het Zijda een goed idee om van alle mooie vaarroutes in Friesland een unieke selectie te maken. We belichten twee vaarroutes in Friesland voor 1 dag én een vaarroute in Friesland voor 1 week, 6/7 dagen of een midweek.

Vaarroute Friesland 1 dag

Om te beginnen bespreken we drie mooie vaarroutes in Friesland die je in 1 dag kunt afleggen. Tussendoor kunt u stoppen bij leuke, gezellige of interessante plekjes!

De Alde Feanen

Deze route start in Jirnsum. Via de Baarn vaar je naar het noorden, naar Grou. Automatisch belandt u in de Wilde Grou, die overloopt in de kromme Grou, waarna u rustig Grou binnenvaart. Daar vaart u rechtdoor, totdat u rechtsaf het Pikmar in kunt slaan. Varend naar het zuiden, komt u het Nationaal Park De Alde Feanen binnen. Hier staat u een schitterende ronde door het park te wachten, op weg naar het bezoekerscentrum in Earnewâld. Dit doet u via:

Peanster Ie > Lange Luts > Bleipe > Grutte Krit > Fokkesleat

Eenmaal aangekomen in Earnewâld, kunt u, wanneer u maar wilt, uw route vervolgen naar Warten en haar museum. Via Warstiens, het Langdeel en Wergea, vaart u via het Koldysker Rak naar de Molen Tjasker. Iets verder naar het zuiden bent u na een mooie vaarroute in Friesland alweer in Grou. Daar kunt u het Toeristisch Informatiepunt en het Theehuis bezoeken. Vanaf hier vaart u weer terug naar Jirnsum.

Vaarroute Alde Feanen

Woudaaproute

Uiterst geschikt als familieuitje is de Woudaaproute. Met deze route komt u langs plekjes waar zowel jong als oud zich kan vermaken. Vanuit Jirnsum vaart u naar het zuiden, naar Terherne, het kameleondorp waar u leuke activiteiten staan te wachten. Benieuwd naar een van de mooiste jachthavens van Friesland, naast Marina Jirnsum? Dan vaart u door naar het Paviljoen Sneekermeer, alvorens De Waterpoort in Sneek te bezoeken. Via Houtzaagmolen De Rat, vervolgt u naar 11fountains IJlst en eventueel IJlsts VVV. Dan op naar het dorp Heeg, haar Oude Vishal en het Strandje Pharshoeke, om vervolgens via de Gouden Boaiem naar Woudsend te varen. Daar kunt u lekker eten en drinken bij Grandcafé Restaurant De Watersport. Op de terugweg vaart u langs Langweer weer terug naar Terherne en Jirnsum.

Vaarroute Friesland Woudaaproute

Vaarroute Friesland 1 week, 7 dagen of midweek

Dan is daar de SKS Vaarroute: een vaarroute in Friesland waar u wel 1 week voor mag uittrekken, indien u écht wil genieten. Iedereen die affiniteit heeft met zeilen, heeft weleens van de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) gehoord. Dit kampioenschap wedstrijdzeilen met oude vrachtschepen wordt jaarlijks gehouden en is alom bekend. Met de volgende vaarroute in Friesland kunt u wel 7 dagen / 1 week zoet zijn.

SKS Vaarroute Friesland

Deze SKS Vaarroute is maar liefst 140 kilometer lang en een goede gelegenheid om te beleven wat de SKS skûtjes beleven, wanneer zij wedstrijden zeilen. Het grote verschil? Dat u alle tijd hebt en zelf mag kiezen hoe, wanneer en met welk watervoertuig u vaart.

U begint de route in Jirnsum. Daar vaart u via de Wilde- en Kromme Grou naar het Pikmar. Een rondje door het Nationaal Park ‘’De Alde Feanen’’ brengt u weer langs Grou verder naar het zuiden. In Terherne kunt u de eerste stop maken en in het Kameleondorp een speurtocht (voor kinderen) volgen. Uw weg volgt langs Restaurant De Klokkenstoel in Goingarijp en de jachthaven en molen in Langweer. Vanaf hier trekt u verder naar het zuidwesten van Friesland.

U passeert Heeg en Eetcafé de Fluessen, alvorens in de vergane Hanzestad Stavoren aan te komen. Spendeer u uw tijd daar goed, want Stavoren is een echte aanrader! Na Stavoren is het terug naar het noordoosten geblazen. Via Woudsend daalt u af naar Lemmer, waarna uw weg volgt naar Sneek, waar ook het Fries Scheepsvaart Museum zich vestigt. Dit is het eindpunt van de SKS Vaarroute. Vanaf hier mag u, na deze schitterende vaarroute van 7 dagen in Friesland, terugvaren naar Jirnsum.

Bekijk hier de SKS vaarroute

Boot huren bij Zijda

Voor al deze mooi vaarroutes heeft u natuurlijk wel een boot nodig. Heeft u die zelf niet tot uw beschikking? Dan kunt u bij Zijda een boot huren, ook voor een langere periode. Wel zo handig, de meeste startpunten van vaarroutes beginnen immers in Jirnsum! Voor het huren van een jacht heeft u geen vaarbewijs nodig hier leest u waarom.

Mooie vaarroutes in Friesland gevonden?

Huur uw boot nu bij Zijda!

Boot huren